triangle-right

Loonimpact

DRINGENDHEID – is het minst wat men kan zeggen.

Bedrijven verwachten dat de huidige en verwachte loonstijgingen als gevolg van de automatische loonindexering, in de komende maanden een belangrijke impact zullen hebben op hun personeelsbestand. (bron: VKW en Unizo) De rondvraag is duidelijk: Bijna 1 op 4 bedrijven in de bouw en kleinere kmo’s zien hun groei en uitbreidingen in belangrijke mate afgeremd door de loonstijgingen en zetten alle bijkomende aanwervingen stop.

Loonimpact

Maar de effecten zijn nog groter: de productiebedrijven zien zich door de loonkoststijgingen genoodzaakt het personeelsbestand in de komende maanden in te krimpen en dus mensen te ontslaan. 37% verwacht een inkrimping van het aantal medewerkers in hun bedrijf. Amper 22% van de bedrijven verwacht géén impact en denkt dat het personeelsaantal in hun bedrijf het komende jaar zal evolueren zoals het in normale omstandigheden zou doen. Volgens VKW kunnen de loonstijgingen, zoals we die vandaag kennen, niet zonder gevolgen blijven. De loonhandicap holt de concurrentiekracht van onze bedrijven in ijltempo uit. Unizo voegt toe: dat onze ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en welvaart in dit land. Maar wanneer onze bedrijven kraken onder de stijgende loon- en andere kosten, dan is dit bijzonder ernstig. Ergens moet de spiraal tussen loon- en prijsstijgingen doorbroken worden, of dit gaat serieuze gevolgen hebben. Het is dan ook meer dan hoog tijd om in te grijpen, stellen beide organisaties. Door het systeem van automatische loonindexering komen we volgend jaar terug uit op een loonkosthandicap van nagenoeg 20% en worden alle inspanningen van de voorbije jaren om de kloof geleidelijk terug te dringen in minder dan een jaar van tafel geveegd. Er zijn al veel verschillende manieren geopperd om er iets aan te doen: van het hele systeem afschaffen en overgaan tot vrije loononderhandelingen, over uitstel van indexeringen door ze langer te spreiden in de tijd, tot het overschakelen op netto-indexering, een ‘sociale’ index of een of meerdere indexeringen overslaan (indexsprong). Waar ook voor geopteerd wordt, het belangrijkste is dat de kat muizen vangt. De sense of urgency bij politiek en vakbonden is duidelijk nog niet doorgedrongen.

Cobofisk kan je verder helpen om samen met jou te bekijken wat de impact voor jouw onderneming is. Neem gerust contact met ons op.