triangle-right

Nieuwe wetgeving verplicht digitaal melden van huurkosten voor bedrijven en zelfstandigen

Nieuwe wetgeving maakt duidelijk dat de fiscale administratie volop bezig is met het volledig digitaal inventariseren van alle vergoedingen en kosten die op de ene of andere manier opgenomen worden in de fiscaal aftrekbare kosten van een bedrijf of éénmanszaak.

Nieuwe wetgeving verplicht digitaal melden van huurkosten voor bedrijven en zelfstandigen

Vanaf aanslagjaar 2024, lees inkomsten 2023 voor alle éénmanszaken en voor vennootschappen die afsluiten vanaf 31.12.2023 komt er nl. een zeer belangrijke extra verplichting bij, nl. digitaal aan de fiscus doorgeven van welke huurkosten opgenomen worden in de boekhouding. De sanctie is heel eenvoudig : alle niet extra aangegeven huuruitgaven zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Te kort door de bocht komt het hierop neer dat elke belastingplichtige die betaalde huur in zijn aftrekbare kosten wil opnemen, nu een extra speciaal digitaal formulier moet opnemen bij zijn fiscale aangifte, dewelke bij de fiscus meteen digitaal zal doorgestuurd worden naar de fiscale aangifte van de ontvanger van de huurinkomsten. Als in de aangifte van de verhuurder geen of onvoldoende beroepshuren als inkomsten aangegeven worden, zal er direct een rood licht afgaan. Of hoe fiscus in versneld tempo uitgaven bij de ene en inkomsten bij de andere digitaal aan het koppelen is! Hoelang zal het nog duren, dat de zogenaamd gratis geregistreerde woninghuurcontracten ook op de ene of andere manier digitaal ingevoerd zullen moeten worden. Geef bijv. aan de huurders een bescheiden fiscaal voordeel als ze een gelijkaardige aangifte indienen, en fiscus kan zonder inspanningen de verhuurders extra belasten!

Opgepast, de wetgever gaat nog verder door niet alleen de huurders van onroerende goederen te viseren, maar ook de houders van een recht van opstal, van een recht van erfpacht, loopbaanpachters, andere erfdienstbaarheden en vruchtgebruikers krijgen extra verplichtingen opgelegd die moeten nageleefd worden, zoniet zijn de kosten niet langer fiscaal aftrekbaar. De fiscus is dus gewoon alles in kaart aan het brengen, zodanig dat één en ander zonder veel extra administratief werk veel korter opgevolgd kan worden. Daar waar bijv. in het verleden veel opstallen afliepen zonder dat er een haan kraaide, zal dit met de nieuwe wetgeving veel moeilijker worden.

Voor huren die gefactureerd worden, moet natuurlijk geen extra formulier ingevuld worden.

Enkele voorbeelden:

Discussies tussen verhuurder en huurder omtrent het al dan niet mogen inbrengen van huurvergoedingen worden wel met de nieuwe wetgeving enorm beperkt, gezien eens een huurcontract gratis geregistreerd is, kan de huurder niets meer van huurkosten fiscaal ten laste nemen, en kan de verhuurder dus nooit meer geconfronteerd worden met belastbare beroepshuur.

Bij Cobofisk helpen we je graag verder. Neem gerust contact met ons op.