De fiscus is watching you…

Wist jij dat de fiscus vandaag exact weet hoeveel er op jouw bankrekeningen staat en wat je reeds opbouwde via levensverzekeringen en beleggingen?

Sinds 31 januari van dit jaar zijn de Belgische banken verplicht om aan het ‘Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank’ (CAP) te melden wat jouw vermogen, en dat van alle andere landgenoten, inhoudt.

Contact opnemen

Dat is even verschieten, toch? Vandaag heeft de fiscus dus een volledig inzicht in jouw financiële situatie, zelfs al zitten jouw centen in levensverzekeringen of effectenrekeningen. En dit gaat ver…

Laten we dit even aantonen via een fictief voorbeeld van onze klant Jef.

Stel:

  • De stand van zijn bankrekeningen op 1/01/2022 bedraagt €250.000.
  • De stand van zijn bankrekeningen op 31/12/2022 bedraagt €265.000.

Dankzij de aangifte van zijn personenbelasting heeft de fiscus een relatief goed inzicht in de inkomsten van Jef, alsook op een aantal uitgaven. Zo ziet hij dat:

  • Zijn inkomsten in 2022, na afhouding van de bedrijfsvoorheffing, €30.000 bedragen.
  • Zijn uitgaven in 2022 (onder meer onderhoudsgelden, gift,…) €5.000 bedragen.

De fiscus ziet dat Jef €20.000 leefgeld ontvangen heeft in 2022. Bovendien ziet hij via de database van de verkeersbelasting, dat hij een occassiewagen aangekocht heeft in datzelfde jaar. Vervolgens vraagt de fiscus aan Jef het betaalde bedrag op van de wagen, bijvoorbeeld €12.000 en stelt hij bijgevolg de vraag hoe hij heeft kunnen leven met een inkomen van €8.000.

Op deze manier zou al snel de misvatting kunnen ontstaan dat Jef extra bijverdient in het zwart bij zijn werkgever, terwijl hij misschien ergens anders in het zwart gaat bijklussen.

Dit voorbeeld illustreert mooi hoe de fiscus vandaag over meer controlemiddelen beschikt. Ook kunnen bepaalde zaken relatief eenvoudig én automatisch via artificiële intelligentie onderzocht worden door onze ambtenaren.

En wat met buitenlandse rekeningen?

Wettelijk ben je verplicht om je rekeningen en levensverzekeringen aan te geven aan het CAP. Doe je dit niet? Dan geven we jou op een blad papier dat je bijna onvermijdelijk tegen de lamp loopt! Dit omwille van de omvangrijke informatie uitwisselingen tussen Belgische en internationale banken, tot in de verste uithoeken van de wereld.

En dacht je door de aankoop van cryptomunten uit het vizier van de overheid te verdwijnen? Fout gedacht! Ook deze informatie sijpelt meer en meer door naar het CAP. Bovendien kunnen verschillen op bankrekeningen aanleiding geven tot vragen. En vergeet niet, de verjaringstermijn in dergelijke gevallen kan oplopen tot maar liefst zeven jaar.

Inzage tot voorbij de fiscus!

Jammer genoeg reikt het inzicht in onze financiële situatie verder dan enkel de fiscus. Ook politiediensten, vrederechters, rechters van ondernemingsrechtbanken, notarissen en gerechtsdeurwaarders hebben toegang tot vertrouwelijke informatie.

Een gewaarschuwd man is er twee waard… 

Wens je inzicht in jouw persoonlijke dossier bij het CAP?

Contacteer ons, ons team van experten staat je graag bij met persoonlijk advies!

Kunnen wij jou helpen?

Doe beroep op onze experts. Wij zorgen voor een correcte en optimale aangifte van jouw personenbelasting, zodat jij zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let’s inspire you

Zin om je kennis
te verruimen?

Openingsuren

Maandag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 12:00
Woensdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Vrijdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 16:00

© Copyright | Cobofisk | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | By Publiplus