Nieuwe btw-regeling voor e-commerce sinds 1 juli 2021

Verkoop je producten via jouw website buiten België of misschien zelfs buiten de EU? Dan gelden sinds 1 juli 2021 nieuwe btw-regels voor jouw webshop, ook dropshipping valt onder deze nieuwe regelgeving.

Contact opnemen

Als ondernemer word je verantwoordelijk gehouden voor de btw-afdracht. Wees aandachtig, want zowel de regels voor export als voor import veranderen.

Export btw-regels e-commerce

De nieuwe regelgeving past het ‘bestemmingslandprincipe’ toe. De btw wordt bij dit principe betaald op de plaats waar de aankoop van de goederen of diensten plaatsvindt. Dit wil zeggen dat je als ondernemer sinds 1 juli 2021 vanaf de eerste afstandsverkoop btw verschuldigd bent. Dit geldt in de EU-lidstaat of het luiden buiten de EU waar het transport eindigt.

De vroegere omzetdrempels zijn hierbij afgeschaft. Er wordt wel een nieuwe omzetdrempel voorzien. Heb je een webshop met een omzet van minder dan 10.000 euro per jaar en die slechts in één EU-lidstaat gevestigd is? Dan moet je de btw in rekening brengen van de EU-lidstaat waar het transport van de goederen begint. Al is ook op het drempelbedrag weer een uitzondering, namelijk voor het leveren van accijnsgoederen zoals bijvoorbeeld alcoholische dranken. Daarvoor moet altijd btw betaald worden in het land waar de goederen naartoe gaan.

Import btw-regels e-commerce

Ook de btw-vrijstelling op import tot 22 euro, vervalt. Nu is er altijd invoer van goederen verschuldigd voor goederen binnen en buiten de EU. Bijkomend betaal je ook de douaneaangifte van goederen, de opslagkosten en de administratieve afhandeling.

Hier is een uitzondering van toepassing: zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven vrijgesteld van invoerrechten.

Opslag van jouw goederen

Heb je een webshop in België, maar worden de goederen opgeslagen in een magazijn in Nederland? Dan heb je ook een btw-nummer nodig in Nederland, omdat deze goederen belast worden in Nederland.

Eénloketsysteem btw-aangifte

Gelukkig zou deze btw-aangifte eenvoudiger moeten worden dankzij de One Stop Shop-regeling die wordt ingevoerd (een éénloketsysteem). Dankzij deze OSS-regeling hoef je niet in elk EU-land afzonderlijk btw af te dragen.

Onze collega’s staan voor jou klaar. Neem contact op met jouw dossierbeheerder voor meer informatie.

Kunnen wij jou helpen?

Doe beroep op onze experts. Wij zorgen voor een correcte en optimale aangifte van jouw personenbelasting, zodat jij zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let’s inspire you

Zin om je kennis
te verruimen?

Openingsuren

Maandag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 12:00
Woensdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Vrijdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 16:00

© Copyright | Cobofisk | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | By Publiplus