Hoe omgaan met de prijsstijging in de bouwsector?

Het meest besproken topic op dit moment: de forse prijsstijgingen in de bouwsector. Uit een bevraging van de Confederatie Bouw blijkt dat bijna alle bouwmaterialen de laatste zes maanden minstens met 15 tot 25 procent gestegen zijn. Of er de komende maanden een kentering zal komen, is nog maar de vraag.

Contact opnemen

Afhankelijk van het contract dat jullie als aannemer hebben afgesloten met jullie klanten, zullen die kosten niet altijd kunnen worden doorgerekend. In dit kader geven wij enkele korte tips bij de opmaak van jullie offertes en prijsramingen.

Vrijblijvende of bindende offerte?

In een “vrijblijvende” offerte probeer je aan de klant een richtprijs te geven, die zo veel mogelijk de werkelijkheid benadert. In dit geval is de door jullie opgegeven richtprijs zowel voor jullie als voor de klant geheel vrijblijvend. Dit betekent dat prijsafwijkingen mogelijk zijn. Voor een aannemer heeft dit tot voordeel dat – wanneer de klant na verloop van een aantal maanden uiteindelijk voor jou kiest – alsnog prijsverhogingen kunnen worden aangerekend (bv. door een forse stijging van de bouwmaterialen). Het nadeel is uiteraard dat de klant nadien nog akkoord dient te gaan met de offerte waarop de definitieve prijzen vermeld staan.

Vandaar dat het vaak aangewezen kan zijn om niet met een vrijblijvende, maar wél met een bindende offerte met beperkte geldigheidsduur te werken. Van zodra de klant akkoord gaat met de offerte (binnen de geldigheidsduur) is er sprake van een bindende overeenkomst tegen de overeengekomen prijs.

Zit je dan helemaal vast aan deze overeengekomen prijs? Wél nee, vaak is het aangewezen om in je algemene voorwaarden (op je offerte, bestelbon, facturen, etc.) een prijsherzieningsclausule te implementeren. Dergelijke clausule geeft je de mogelijkheid om van de afgesproken prijs (zoals vermeld in de offerte) af te wijken. Aangezien dit voor klanten nadelige financiële gevolgen met zich meebrengt, zijn dergelijke clausules echter aan strikte wettelijke voorwaarden onderworpen.  

Kunnen wij jou helpen?

Doe beroep op onze experts. Wij zorgen voor een correcte en optimale aangifte van jouw personenbelasting, zodat jij zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let’s inspire you

Zin om je kennis
te verruimen?

Openingsuren

Maandag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 12:00
Woensdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Vrijdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 16:00

© Copyright | Cobofisk | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | By Publiplus