Ben jij een zelfstandige en/of een ondernemer?

Als je er diepgaandere artikels over de oorzaken van de Oekraïnecrisis op naleest, lees je heel regelmatig dat West-Europa veel te lang veel te optimistisch geweest is over zijn eigen situatie en evolutie, en hoe de rest van de wereld hierin past. Vladimir Poetin doet de NAVO, en dan vooral de West-Europese landen, vandaag echter daveren op hun grondvesten. Westerse gezagsdragers dachten bepaalde normen en waarden te kunnen uitdragen, maar de recente oorlog geeft aan dat je er goed aan doet die even af te toetsen met anderen. De slotconclusie luidt dan ook dat waarden en normen heel snel vervagen als persoonlijke- of groepsbelangen op de voorgrond treden.

Contact opnemen

Met betrekking tot milieuvriendelijke energie stel ik hetzelfde vast. Iedereen is het erover eens dat we meer zonne- en windenergie moeten inschakelen, maar als puntje bij paaltje komt is bijvoorbeeld mijn eigen gemeente Aalter 100% tegen de plaatsing van windmolens en andere milieuvriendelijke methoden om windenergie op te wekken. En er zijn nog duizenden plaatsen in Vlaanderen waar op rendabele manier zonne-energie zou kunnen opgewekt worden en batterijtechnologie geoptimaliseerd zou kunnen worden. Hogere belangen maken het echter moeilijk om het één en ander te realiseren.

Maar stellen we niet hetzelfde vast bij zelfstandigen/ondernemers?

Te regelmatig stel ik vast dat zelfstandigen in feite geen ondernemers (meer?) zijn. Wie anno 2022 zijn bedrijf nog leidt zoals hij dat vijf jaar geleden deed, leeft mijn inziens teveel in zijn eigen wereldje. De omgeving waarin we met zijn allen als ondernemer actief zijn, is immers enorm gewijzigd, en zal naar mijn mening nog enorm wijzigen de komende maanden en jaren. Wie over een aantal jaren zal terugkijken, naar het begin van de jaren 2020, zal versteld staan van wat er gewijzigd zal zijn. Te veel ondernemers staren alleen naar zichzelf, terwijl er enorme mogelijkheden liggen voor wie rond zich kijkt. Ik merk op dat sommige ondernemers die kansen zien en met 2 handen vastgrijpen, maar ik zie daarnaast ook dat veel zelfstandigen blijven werken zoals ze al jaren gewoon zijn.

Ja juist, verandering is vaak nog iets waar we heel ongemakkelijk van worden. Ik ben de eerste om dat toe te geven, maar tot scha en schande heb ik de afgelopen 2 jaar ondervonden, dat dit een erg negatieve impact heeft als men niet snel van koers verandert. En of dat stress oplevert? Absoluut zeker! Ook daar probeer ik elke dag opnieuw mee om te gaan.

Maar ja, ondernemen moet anno 2022 schijnbaar op de ene of andere manier spannend zijn. Elk bedrijf moet meer dan ooit een originele, een vernieuwende, een inspirerende invalshoek hebben wil het nog interessant blijven voor zijn klanten, zijn leveranciers en voor zijn medewerkers. Ja vergeet die laatste categorie zeker niet.

Allemaal goed, maar als ondernemer sta je dikwijls helemaal alleen aan de top van je bedrijf. Met alle bijhorende verantwoordelijkheden, uitdagingen en zorgen er gratis bij. Talrijke Cobofisk klanten hebben ons dat de afgelopen weken en maanden duidelijk gemaakt. De echte ondernemers die klant zijn bij Cobofisk, wensen dat wij hen ondersteunen bij de veranderingen die hun bedrijf, en bij uitbreiding hun sector, doormaakt. Akkoord dat mijn team zorgt voor een goed beeld van het verleden (lees: de boekhouding en fiscaliteit van afgelopen jaar in orde brengen en houden), maar verlangen dat wij nieuwe mogelijkheden voor henzelf en hun bedrijf helpen in kaart brengen? We moeten ondernemers helpen hun verandertrajecten beter te verpakken, beter te vermarkten, beter naar buiten te brengen naar klanten en medewerkers, en vooral helpen een betere toekomst te creëren voor henzelf en hun bedrijf.

Ja, regelmatig moeten we met een originele invalshoek op de proppen komen. Regelmatig moeten we pijnpunten durven opperen. Ja, we moeten inspirerend zijn. We moeten ook realistisch zijn en haalbare projecten belichten. Als de ondernemer het eens moeilijk heeft, moeten we hoop bieden, en perspectief geven. En ja we moeten gezond optimisme uitstralen.

En dan kom ik terug met mijn vraag!

Ben jij een zelfstandige? Iemand die niet omkijkt en gewoon zijn ding blijft doen zoals hij het al jaren doet?

Of ben jij een ondernemer? Iemand die vooruit denkt? Iemand die veranderingen als een absoluut noodzakelijk kwaad ziet? Besef dat chaos dikwijls ook kansen biedt, en regelmatig een stap is in grote positieve veranderingen.

Cobofisk kan je daarbij als ondernemer ondersteunen!

En als je het als jouw uitdaging ziet om mee te stappen in ons Cobofisk project, neem dan onmiddellijk contact met ons op. Wij versterken ons team graag met gelijk geïnspireerden!

Luc Coopman

Kunnen wij jou helpen?

Doe beroep op onze experts. Wij zorgen voor een correcte en optimale aangifte van jouw personenbelasting, zodat jij zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let’s inspire you

Zin om je kennis
te verruimen?

Openingsuren

Maandag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Dinsdag 08:30 – 12:00
Woensdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Donderdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 17:00
Vrijdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 16:00

© Copyright | Cobofisk | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | By Publiplus