In het verleden zagen ondernemers het voeren van een boekhouding eerder als een verplichting, die van overheidswege opgelegd was om BTW technische en fiscale redenen. De boekhouding was dus een last. En de boekhouder was een noodzakelijke kost.
Digitale boekhouding werd met argusogen bekeken
De invoering van de digitale boekhouding een tweetal jaar geleden werd door menig ondernemer toch wel met argusogen bekeken. Velen namen en nemen nog steeds een afwachtende houding aan. De early adapters die toch scheep gegaan zijn met een digitale boekhouding, komen echter langzaam tot duidelijk andere inzichten. Sommigen verbazen er zich zelfs een beetje over dat ze nu plots veel extra, direct bruikbare informatie krijgen, waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Begrippen zoals ‘bruto marge’ en ‘verhoudingen tussen omzet en loonkosten’, worden nu plots heel tastbaar, bruikbaar en vooral volledig begrijpbaar voor de ondernemer.
Hoe digitale boekhouding werkt: een voorbeeld uit de praktijk
Enige tijd geleden sprak er mij zo nog een elektricien aan die gewoon zei: “Luc, weet je, via mijn Yuki boekhouding heb ik ontdekt dat ik niet langer mag werken voor mensen jonger dan 45 jaar!” Eerst fronste ik mijn wenkbrauwen, maar toen mijn klant mij vertelde, dat hij er eens voor gezorgd had in een bepaalde maand alle nieuwbouwwerkzaamheden bij jongeren te verrichten en in een andere maand alleen verbouwingswerkzaamheden bij ietsje oudere klanten, ging er een lichtje branden. Hij had eindelijk begrepen wat bruto marge was en hoe hij daarbij rekening moest houden met verschuivingen tussen ingeschakelde onderaannemers en de loonkosten van zijn eigen medewerkers. Whaw!!! Het was hem zo ook duidelijk geworden, dat je niet altijd die grote groei van omzet moet nastreven, als je aan veel te lage prijzen moet werken voor hoofdaannemers. Gewoon ietsje kleinschaliger, maar werken voor tevreden klanten die bereid zijn net dat ietsje extra te betalen voor een goede service.
Hard werken loont niet altijd: je digitale boekhouding bewijst waarom
En opgelet, dit is geen alleenstaand voorbeeld. Wat baat het ganse dagen hard te werken, als men weinig tot niets verdient. Werkt men niet beter ietsje kleinschaliger voor klanten die bereid zijn te betalen voor een toegevoegde waarde die jij als ondernemer kan bieden?
Of hoe een gedigitaliseerde boekhouding niet langer als een verplichting beschouwd wordt, maar als een basisinstrument om veel sneller en duidelijker zicht te krijgen op jouw cijfers, waardoor veel korter op de bal kan gespeeld worden en uiteindelijk meer winst kan gemaakt worden.
Wil je ook eens praten over jouw boekhouding en de stap naar digitaal ondernemen zetten? Wij staan voor u klaar.
Luc Coopman,
Uw winstadviseur bij Cobofisk