Erik van den Dobbelsteen was een gewaardeerd spreker op het evenement “Digitaal Ondernemen” dat Cobofisk in december organiseerde. Hij was al jarenlang werkzaam bij een groot Nederlands accountancykantoor toen hij in 2014 zijn blikken richtte op de MKB (KMO’s in Nederland) en de digitale ontwikkeling en trends die daar speelden. Dat resulteerde in lezingen over hoe je de digitale (r)evolutie in je bedrijf kan organiseren. Want dat die omslag er komt, daar kunnen we volgens van den Dobbelsteen vergif op innemen.
Zeven jaar digitale incubatietijd
Erik van den Dobbelsteen: “In 2014 was al duidelijk dat het tien tot vijftien jaar zou duren vooraleer de digitale evolutie definitief zou doorbreken. Dat betekent dat je als ondernemer in 2025 mee moét zijn, of je mist een groot gedeelte van je potentiële klanten. Zeker als je weet dat het gemiddeld zeven jaar duurt vooraleer zo’n digitale transitie beklijft in een bedrijf. Studies hebben aangetoond dat voor de meest eenvoudige verandering de gemiddelde medewerker 66 werkdagen nodig heeft.
“Als ondernemer moét in 2025 mee zijn met de digitale revolutie, of je mist een groot gedeelte van je potentiële klanten.”
Babyboomers vervangen door Generatie X, Y en Z
Een van de redenen voor de snelheid van ommekeer is het feit dat de babyboomers stilaan uit het beeld verdwijnen in de business. Zij waren het die de digitale revolutie wel eens wilden tegenhouden. De nieuwe generaties X, Y en wellicht ook Z zijn al een tijdje bezig met die digitale transitie. En het gaat snel. Mijn dochter van twee kan je al uitleggen hoe een iPad werkt.
“De nieuwe generaties zijn ontzettend behendig met technologie. Mijn dochter van 2 kan je al uitleggen hoe een iPad werkt.”
De wet van Moore
Volgens de wet van Moore verdubbelt de snelheid van die ommekeer ieder jaar. In 2015 zaten we al op de helft. Nu zal dat al tegen de 80% zijn. Vergelijk maar eens een iPhone uit 2015 en eentje uit 2020. Als je op beide toestellen een vraag stelt aan Siri krijg je op dat laatste een veel genuanceerder antwoord. Of kijk naar de ontwikkelingen van ‘the Internet of Things’. Er bestaan nu al voetbalshirts die digitale informatie opslaan en doorgeven aan de trainer. Dat had je in 2000 niet voor mogelijk gehouden.
Privacy kan de evolutie vertragen
Máár, het is ook goed mogelijk dat de (r)evolutie toch niet zo snel zal gaan. Volgens Andrew Keane in zijn boek ‘The internet is not the answer’ zal het allemaal zo’n vaart niet lopen en zal de data gedreven maatschappij tegen zijn beperkingen aanbotsen. En dan gaat het vooral om de privacy. De mensen worden steeds meer bewust van wat die digitale revolutie met hun persoonlijk leven doet en daar zijn ze niet altijd even enthousiast over. Dus dat zou een lichte vertraging kunnen opleveren; Maar dan ook niet meer dan dat. De digitale revolutie komt er hoe dan ook. Die mentale omslag moét een ondernemer wel maken.”
“De zorgen rond privacy vertraagt de digitale revolutie enigszins en daar moet je als ondernemer rekening mee houden.”
Digitale boekhouder
Daarom is het ook aan te raden om een boekhouder te zoeken die al een flink eind op weg is in die digitale omslag. Hij/zij kan je dan helpen bij het resetten van je bedrijf en er een modern, state-of-the-art en winstgevende machine van maken. Cobofisk is zo’n partner die tezamen jouw bedrijf klaarstoomt voor de digitale revolutie.