Versterking van de Rechtszekerheid
De regering zal gedurende de hele legislatuur rechtszekerheid en stabiliteit waarborgen met betrekking tot de bestaande vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.
Fiscale controles en geschillen worden transparanter door een rechtstreekse en directe toegang tot de verantwoordelijke controleur of dienst.
Een uniforme communicatie wordt ingevoerd voor fiscale controles (btw, vennootschapsbelasting, bedrijfsvoorheffing, etc.), met duidelijke aanspreekpunten en directe contactmogelijkheden (telefonisch en per e-mail).
Er wordt gestreefd naar een snellere publicatie van circulaires en administratieve richtlijnen bij nieuwe wetgeving. Bovendien wordt retroactieve fiscale regelgeving vermeden.
De werking van de rulingdienst wordt geëvalueerd, en lokale belastingkantoren krijgen een herwaardering om particulieren en Kmo’s beter te ondersteunen.
De fiscale bemiddelingsdienst wordt hervormd tot een fiscale arbitragedienst om geschillen sneller af te handelen.
Het aftrekverbod in de vennootschapsbelasting wordt beperkt tot herhaaldelijke overtredingen met een belastingverhoging van minstens 10%. Administratieve vergissingen en overtredingen te goeder trouw worden uitgesloten.
Bij een eerste overtreding te goeder trouw wordt geen automatische boete van 10% meer opgelegd, enkel een waarschuwing.
Onderzoek naar een mogelijke vrijstelling van sancties bij een ‘objectief pleitbaar standpunt’, naar Nederlands voorbeeld.
Maatregelen tegen Fraude
De controlecapaciteit en gegevensuitwisseling tussen inspectiediensten, politie en justitie worden versterkt.
Onderzoekstermijnen in fiscale zaken worden vastgelegd op:
3 jaar (voor complexe en semi-complexe aangiften: 4 jaar).
7 jaar bij fraude of een vermoeden van fraude (voor complexe en semi-complexe aangiften: 8 jaar).
Belastingplichtigen te goeder trouw mogen hun aangifte corrigeren zonder sancties, boetes of interesten.
Datamining en risicodetectie worden uitgebreid via investeringen in IT-systemen.
Een wettelijk kader wordt ingevoerd voor het gebruik van het Centraal Aanspreekpunt (CAP) voor anonieme datamining en dossierselectie.
Cryptorekeningen moeten voortaan bij het CAP worden aangemeld, evenals financiële gegevens uit het buitenland en gokrekeningen van meer dan 10.000 euro.
De toegang tot het CAP wordt versoepeld. De fiscus krijgt rechtstreeks toegang bij voldoende aanwijzingen van fraude, mits goedkeuring door een hoge ambtenaar.
Strijd tegen misbruik van vastgoedvennootschappen (‘share deals’) in samenwerking met de gewesten.
Oneigenlijk gebruik van private stichtingen wordt aangepakt door strengere definities van ‘belangloze doelstellingen’ en een hervorming van het sanctiemechanisme. Notarissen krijgen hierin een grotere verantwoordelijkheid.
Herziening van non-profit fiscaliteit (o.a. rechtspersonenbelasting) om misbruik van vzw’s voor commerciële doeleinden en belastingontwijking tegen te gaan.
In overleg met de gewesten komt een strengere (para)fiscale regularisatie met verhoogde tarieven:
30% voor niet-verjaard kapitaal.
45% voor verjaard kapitaal (uitzondering: belastingplichtigen te goeder trouw).
Vereenvoudiging van Fiscale Regels
Onderzoek naar een optioneel en eenvoudig systeem voor verworpen uitgaven, ter vervanging van de huidige complexe berekeningen.
Afschaffing van verschillende kleinere uitzonderingen en vrijstellingen, waaronder:
De fiscale vrijstelling voor sociaal passief.
Het PC privé-plan.
De vrijstelling voor meerwaarde op bedrijfsvoertuigen.
De vermeerdering wegens onvoldoende voorafbetalingen wordt losgekoppeld van raamovereenkomsten binnen tax-shelterregelingen.
Vereenvoudiging van de aftrekbeperking voor autokosten om de administratieve lasten te verlagen.