Op dit moment zijn er duizenden vennoten van commanditaire vennootschappen op aandelen (CVA) die met de handen in het haar zitten. Sommigen kunnen makkelijk omvormen naar een naamloze vennootschap, maar de overgrote meerderheid ziet de bui al hangen: ze hebben geen kapitaal van 62.000 euro en zijn ook niet van plan om hun kapitaal in die mate te verhogen dat ze aan een minimum kapitaal van 62.000 euro komen. Dus zullen ze met tussenkomst van een bedrijfsrevisor moeten omvormen naar een besloten vennootschap (BV).
Waarom nu al in actie schieten?
Een omvorming naar BV dringt zich dus op. Dergelijke omvorming brengt toch wel wat kosten met zich mee. Als boekhouder & juridisch adviseur merken we dat de meesten de zaken voor zich uitschuiven en wellicht tot ergens in 2023 zullen wachten om over te gaan tot de verplichte omvorming naar BV.
Toch zou het fiscaal interessant kunnen zijn om sneller in actie te komen en hierdoor drie jaar vroeger gebruik zouden kunnen maken van het fiscaal zeer voordelige systeem dat van toepassing is voor VVPRbis vennootschappen. Uiteraard zal de omvorming kosten met zich meebrengen, maar velen zouden op deze manier wel heel lang kunnen genieten van het verlaagde tarief van 15% roerende voorheffing bij uitkering van dividenden. Voor wie niet vertrouwd is met het systeem van VVPRbis: VVPRbis vennootschappen zorgen ervoor dat je in heel wat gevallen 68% netto netto overhoudt van een winst in uw vennootschap. Klinkt als muziek in de oren, toch?
Voor velen is er dus werk aan de winkel. Wilt u graag weten wat het voordeligst is voor uw vennootschap? Vraag het aan ons legal team!