Gelukkig komt een plots overlijden van een ondernemer niet vaak voor. Toch zijn wij van mening dat het voor iedereen nuttig is om eens stil te staan bij wat er met jouw bedrijf en jouw vermogen gebeurt op het moment van uw overlijden of een eventueel overlijden van uw partner. Opgelet: dit is niet alleen interessant voor diegenen met een groter vermogen of om successierechten te ontwijken. Ook bij een kleiner vermogen is dit belangrijk.
Wat als je niets doet
Als je niets onderneemt, zal de verdeling van jouw vermogen gebeuren volgens de wet. Maar wat als je bijvoorbeeld wettelijke erfgenamen (voorlopig) niet wil laten erven? Of je wil inspraak in wie wat zal ervern? Of wat als je jouw samenwonende partner of een derde iets extra of juist minder wil toekennen? Indien je echter bepaalde wensen hebt, kan je hier wel voor zorgen. Dit moet dan uiteraard doordacht geregeld worden. Sommige dingen kunnen dan bijvoorbeeld in orde gebracht worden via een huwelijkscontract, een testament, een schenking, ...
De mogelijkheden
Is het bijvoorbeeld bij jou geregeld dat, mocht jouw partner overlijden, zijn of haar deel niet zonder jouw toestemming rechtstreeks bij de kinderen terecht kan komen? Dit is nochtans belangrijk. Je partner veel te vroeg verliezen is al erg genoeg. Je zal dan maar het ongeluk hebben dat je nog eens de helft van jouw bedrijf meteen moet delen met zijn/haar of jullie kinderen wel missen. Een belangrijke reden om even stil te staan bij successieplanning is dus ook om beschermingsmaatregelen in te lassen. Zo’n beschermingsmaatregelen kunnen er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je in de woning van jouw partner kan blijven wonen als jouw partner eerst komt te overlijden.
Bovendien kan je een testament niet enkel gebruiken om jouw vermogenswensen uit te drukken, maar ook om bijvoorbeeld te regelen wie de voogdij over jouw kinderen moet krijgen. Of stel: je bent gescheiden en komt te overlijden op het moment dat jouw kinderen nog minderjarig zijn. In dat geval zal jouw ex-partner als langstlevende ouder beheer en ouderlijk vruchtgenot krijgen van de erfenis van jouw kinderen, zolang deze minderjarig zijn. Zoals je je kan inbeelden, kan dit echt tot ‘leuke’ situaties leiden waarbij je ex plots zaken moet regelen met jouw nieuwe partner. Met een eenvoudig testament kan je het vruchtgebruik van uw ex-partner echter makkelijk ontnemen. En ook de continuïteit van de familiezaak kan gegarandeerd worden. Dit door duidelijke richtlijnen op te nemen in een testament en bepaalde zaken toe te bedelen aan het kind dat jouw zaak verder zal zetten.
Verder is ook de veelbesproken zorgvolmacht hier van belang. Daarin kan je namelijk bepalen hoe het beheer van jouw vermogen en de zorg van je persoon dient te gebeuren op het moment dat je zelf niet meer bekwaam bent. Ben je zelfstandige via een éénmanszaak? Dan willen we uw aandacht er nog eens op vestigen dat er de mogelijkheid is tot een verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning. Leg jij een dergelijke verklaring af bij jouw notaris, dan kunnen jouw schuldeisers niet langer beslag leggen op jouw gezinswoning.
Je eigen situatie bekijken
Ik kan elke ondernemer alleen maar sterk adviseren samen met ons, enkele zaken in kaart te brengen. Zo kunnen we waar nodig ter voorbereiding de nodige stappen zetten. Het inzicht dat je hierdoor krijgt in jouw eigen situatie, geeft jou tot slot ook aanzienlijk extra rust. Je zal namelijk veel beter begrijpen met wat je juist bezig bent en hoe je op een positieve manier verder kan bouwen aan de toekomst van je gezin.

Contacteer ons nu!
Wilt u graag meer weten? Heeft u vragen na het lezen van deze tekst? Wilt u horen waar Cobofisk u misschien kan helpen? Neem dan nu nog vrijblijvend contact op, wij helpen u graag!