Allen in bezwaar en/of ambtshalve ontheffing?
Wordt 20 februari 2018 voor vele belastingplichtigen een datum om zich nog lang te herinneren? We hebben het hier over het gratis wonen in een onroerend goed van de vennootschap (VAA).
Na een jarenlange juridische strijd heeft het Gentse Hof van Beroep op 20 februari 2018 (cfr. ook Hof van Beroep Antwerpen 27 januari 2017) beslist dat inzake het kosteloos ter beschikking stellen van een gebouwd onroerend goed de algemene forfaitaire waarderingsregels moeten worden toegepast.
Heel concreet hebben we het hier over de zaakvoerder of één van zijn familieleden die gratis in een gebouwd onroerend goed van hun vennootschap wonen, en waarbij het voordeel volgens de formule geïndexeerd kadastraal inkomen x 100/60 moet worden belast. Bovendien mocht men het voordeel alle aard (VAA) bewoning absoluut niet waarderen op basis van de werkelijke waarde.
En nu?
100% garanties kunnen we in België al lang niet meer geven inzake fiscaliteit. Navraag leert ons echter dat er binnen de fiscale administratie een lichte tendens is om alle eventuele bezwaren met weinig problemen in te willigen. Dit wordt ergens bevestigd door een artikel in de krant De Tijd van 07 maart 2018 met als titel “Van Overtveldt maakt Di Rupo’s belastingverhoging voor woningen ongedaan”.
Wij denken dan ook dat belastingplichtigen die zich in de bewuste situatie bevinden, er misschien niet slecht aan doen om zo snel mogelijk bezwaar aan te tekenen. Opgelet daarbij, want de bezwaartermijn bedraagt immers maar zes maanden vanaf de datum van de verzending van het aanslagbiljet. Wie recent aanpassingen van zijn belastingaangiften inkomsten 2014 en 2015 gekregen heeft, kan zich misschien driedubbel in de handen wrijven?
En wat voor de jaren 2015 en ouder in geval je geen aanpassing gekregen heeft?
Ja, dat is een heel delicate!
De vraag is immers, of dat arrest van het Gentse Hof van Beroep van 20 februari 2018 kan beschouwd worden als een nieuw feit, waarvan het laattijdig overleggen of inroepen door de belastingplichtige kan verantwoord worden door gewettigde redenen.
Er zijn reeds arresten van 08 maart 2005 en van 08 november 2006, beide van het Grondwettelijk Hof. Baseert me zich hierop, dan zijn er toch wel mogelijkheden om aan te nemen dat een arrest dat een belastingwet ongrondwettelijk verklaart, effectief als een “nieuw gegeven” kan beschouwd worden. Waardoor een ambtshalve ontheffing ineens tot de mogelijkheden behoort.
Of de fiscus zich hiermede akkoord zal verklaren kan ik u natuurlijk niet garanderen. Maar bij sommige belastingplichtigen gaat het om toch wel wat euro’s. Daarom is het toch wel te overwegen om te gaan voor een ambtshalve ontheffing.
Misschien daarbij toch ook nog even iets in ogenschouw nemen. Welke kan de eventuele impact zijn binnen de vennootschapsbelasting bij indiening van een bezwaarschrift en/of inwilliging van de ambtshalve ontheffing? Heb je vragen hieromtrent? Contacteer ons.
